Hoogdruk met de Xcarve

Het is dezer dagen heel gemakkelijk om hypernauwkeurig digitaal drukwerk in knallende kleuren te laten maken. Maar zelf aan de slag gaan met ‘ouderwetse’ druktechnieken is natuurlijk minstens even leuk.

Mijn plan was om met de Xcarve hoogdruk-platen uit te snijden, waarmee ik dan met acrylverf kon gaan drukken.

De afbeelding links hieronder is het ontwerp dat ik in Affinity Designer heb voorbereid, op basis van een online voorbeeld, en rechts is het uitendelijk gedrukte resultaat. Nog veel ruimte voor verbetering, hieronder lees je het proces dat ik bij deze eerste poging heb gevolgd.

Om het ontwerp de drukken, heb ik eerst manueel kleurscheidingen gemaakt. Het is niet zo dat elke kleur gewoon zijn eigen gescheiden vlak zou worden. Het zwart wordt bijvoorbeeld over de andere kleuren heen gedrukt, en het blauw en oranje komen over het geel heen.

Om dat te doen, heb ik vier aparte vormen gemaakt die ik elk apart naar een svg bestand heb geëxporteerd: geel, oranje, blauw en zwart.

Die heb ik elk apart uitgefreesd met de Xcarve in MDF. Het voordeel van de Xcarve ten opzichte van de lasercutter voor dit project is dat je met de Xcarve niet noodzakelijk door het hele materiaal gaat. In dit geval blijven zo alle vormen perfect op hun plaats. Met de lasercutter zou ik met allemaal losse kleine vormen zitten.

Uitgesneden vormen

Het drukken op zich verliep vrij eenvoudig, maar de verf gelijkmatig verdelen was een uitdaging. Ik gebruikte een kleine acrylaat plaat om de verf uit te rollen met een rollertje, en het vervolgens aan te brengen op de drukplaten. Dat lukte, maar de verf trok nogal sterk in het hout. Misschien is MDF niet het perfecte materiaal, en was de goedkope acrylverf die ik gebruikte ook niet perfect. Het papier goed aandrukken op de drukplaat is ook erg belangrijk, en lukte niet super goed. Daarvoor zou ik beter een pers gebruiken, of een speciaal daarvoor bedoeld gewicht.

Het is een algemeen principe dat je begint te drukken met de lichtste kleur, en steeds donkerder gaat. De eerste kleur die ik drukte was dan ook geel, en de laatste zwart. Zo krijg je ook de beste wisselwerking tussen kleuren die je over elkaar heen drukt (Zoals ik bijvoorbeeld met het geel en blauw heb gedaan).

Alle drukplaten na afloop

Als experiment was dit zeker geslaagd, en het uitfrezen van de drukvormen verliep erg vlot en zorgde er alvast voor dat ik geen problemen had met het goed uitlijnen van de drukvormen. Het uiteindelijk gedrukte resultaat is nog wat te onregelmatig, maar dat valt dus wellicht op te lossen door betere materialen en een gelijkmatigere druk.

Wil je er zelf mee aan de slag, dan kan je mijn SVG’s downloaden. Het ontwerp is 180x180mm dus prima geschikt voor een kleine frees:


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *