Cover voor mBoot

Bij Coderdojo Lier amuseren we ons onder andere met mBots. Dat zijn robotjes op 3 wielen met vele sensoren en Leds aan boord waar je leuke toepassingen voor kan bedenken.

Met een beetje verbeelding hebben we van de mBot een mBoot gemaakt. De wielen hebben we vervangen door waterradjes en de robot zetten we op een houten vlot.

Om de elektronica te beschermen tegen waterspatten hebben we een cover gemaakt met de Vacuformer in het Fablab. Hieronder vind je de weg die we hebben bewandeld.

In Freecad maakte ik een 3D ontwerp dat passend over het houten bakje zou schuiven. Een 3D printer zette het ontwerp moeiteloos om in een kunststof mal.

Geprinte (PLA) mal.

Tijdens het Vacuüm vormen is het belangrijk dat de lucht overal weggezogen kan worden. Daarom werd het bovenste vlak van kleine gaatjes voorzien die ik na het printen nog even opnieuw moest doorboren met een boortje van 0,8 mm.

Om de mal helemaal passend te maken aan het houten bakje heb ik via tape de mal een tikkeltje groter gemaakt.

De cover die over de mal zit.

Nu was het tijd om de cover los te maken van de mal. Overal werd gezorgd voor een lossingshoek van minstens 3°, behalve de onderste boord die over het houten bakje komt te zitten. En dat maakte het losmaken een moeilijke job.

Volgende keer beter:

  • Ofwel de mal in meerdere stukken maken, waardoor ze te demonteren is.
  • Via een compressor lucht blazen door de gaatjes van het bovenste vlak. (De compressor was op dat moment nog niet beschikbaar in ’t Fablab)

Nog wat snijwerk en toen was de cover helemaal klaar om de mBoot te beschermen tegen opspattend water van de waterradjes.

De mBoot in actie op Supervlieg Lier (17 juni 2023).

Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *