Laptopstand

Een paar jaar geleden maakte ik deze laptopstand in het Fablab. Het hele proces heb ik toen uitgeschreven op mijn blog.

Foto van een laptop op een MDF laptopstand. De laptopstand heeft twee niveaus.

Deze laptopstand brengt het scherm van je laptop op een ergonomisch verantwoorde hoogde, én heeft als voordeel dat je er wat extra opslagruimte mee creëert.

Nergens wordt lijm gebruikt (om de laptopstand ook makkelijk te kunnen opbergen) en in het ontwerp zitten een paar verschillende soorten verbindingen, waar je zelf mogelijk ook mee aan de slag kan:

‘snap’ verbinding

Hiermee kan je het ene stuk in het andere klikken, om zo zonder lijm toch een stevige verbinding te krijgen. Dit systeem werkt vrij goed in MDF, maar je moet mogelijk wat experimenteren met hoe groot het ‘bekje’ precies moet zijn. In acrylaat werkt het in principe ook, maar in mijn ervaring breekt het daar erg snel af.

Hangende pen

Dit is een vrij eenvoudige ‘haak’ die je door een gat kan steken. Door de zwaartekracht blijft alles in elkaar, maar je zorgt best bovenaan ook voor een soort afsluiting, zodat de verbinding niet per ongeluk loskomt. Dit is volgens mij de eenvoudigste verbinding om te maken zonder al te veel trial & error.

Pen met borging

Dit is een eenvoudige pen- en gatverbinding, maar met een borging om de pin op z’n plaats te houden. Ook vrij eenvoudig te realiseren, maar zorgen voor nét voldoende speling is wel een uitdaging.

Algemene uitdagingen

De precisie van de lasercutter geeft een illusie van voorspelbaarheid. Maar de beperkte toleranties zorgen er altijd voor dat je nog wat moet bijsturen links en rechts. Het is lastig om onderdelen te maken die strak in elkaar passen zonder eerst een paar keer te proberen. Je hebt snel iets dat te los zit, of dat je niet in elkaar krijgt. Het is dus aan te raden om zeker een paar versies te proberen met licht verschillende afmetingen voor de verbindingen, en dan pas het hele ding te lasercutten.

Zelf aan de slag?

Je kan de svg voor deze laptopstand en de instructies downloaden via mijn Github profiel.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *